Македонскиот превод на имињата на ликовите на Биатрикс Потер

Во оваа статија се анализираат начините на коишто се предадени/преведени имињата на ликовите (личните имиња) во книгите: Приказната за мачето Том, Приказната за двете лоши глувчиња, Приказната за зајачето Питер и Приказната за Бенџамин Зајчевски на авторката Биатрикс Потер, во превод од англиски на Катерина Трајановска и во издание на Либи, дел од Арс Ламина – публикации.

Пишувањето со рака и дислексијата - Ритмичко пишување на ракописните букви од македонската азбука

Резултатите од разни невропсихолошки истражувања и практичните искуства докажуваат постоење на директни невролошки врски меѓу квалитетот на пишувањето со рака, вештина силно поврзана со посложените нивоа на пишувањето и читањето, и невролошките процеси во основата на фонолошкото процесирање, кое се смета дека е поврзано со усвојувањето на читањето.

За антонимите во насловите на веб-порталот Офф.нет.мк

Во трудот, на основа на материјал (ограничен на насловите) ексцерпиран од содржините на веб-порталот Офф.нет.мк објавувани во текот на 2015 година на македонски јазик, се разгледува антонимијата како јазична појава. Прв импулс за проучување на насловите од овој веб-портал беше нивната креативност и уникатност (што може да се разработува во други пригоди).

За антонимите во насловите на новинарските текстови на македонски јазик

Трудот ја истражува антонимијата по претпоставка дека новинарите ја користат често во насловите на новинарските текстови, за изразување креативност и интенцијалност како важни одлики на новинарскиот потстил на публицистичкиот стил.

Значењето и слабостите на делото на Роџер Браун „Прв јазик: раните фази“

Познат по своите интереси за тоа како детето го учи јазикот и како зборовите ги означуваат нештата, Роџер Вилијам Браун (Roger William Brown 1925–1997), американски психолог, лидер на социјалната психологија, основач на развојната психологија и пионер во проучувањето на процесот на усвојување на јазикот кај децата, се зафатил за голем проект со цел да го истражи лингвистичкиот развој на децата.

Што е истражување?

Истражувачката работа е комплексен процес, систематско барање да се опише, објасни, предвиди и контролира одредена појава. Се состои од повеќе фази и од различна методологија за постигнување на специфичните цели. 

Општи услови за плаќање

  • Преведување, толкување и лекторирање

Општите услови за тарифирање на лекторирањето и на преведувањето/толкувањето се во согласност со Препораките на Здружението на лекторите на РМ и со Препораките на Здружението на преведувачите на РМ

* Секоја лекторска и преведувачка работа е специфична и не може да има една стандардна цена. Затоа лекторот/преведувачот цената ја одредува посебно за секоја лекторска/преведувачка работа врз основа на потребите, барањата и особенстите на таа работа. 

 

  • Часови по македонски и англиски јазик, помош при учење и комуникациски вештини

 Организацијата и цените на овие услуги во „Беседи“ се одредуваат според тоа дали часовите се:

  • индивидуални: во времетрање од 90 мин. (препорачливо за возрасни), од 60 мин. (препорачливо за возрасни и за деца) или од 45 мин. (препорачливо за деца);
  • групни: 2-5 студенти во група во просториите на „Беседи“ или во група од повеќе од 5 на понудена локација во времетраење од 90 мин. (препорачливо за групните часови) или 60 мин.
  • во просториите на Беседи, на друга локација  или онлајн.

✔ Сите кандидати коишто не се апсолутни почетници се тестираат за да се одреди нивното ниво на познавање на јазикот. Тестирањето на овие кандидати е задолжително и е бесплатно. 

✔ Постои можност за одржување на часовите надвор од просториите на Беседи (цената во таков случај ги вклучува и патните трошоци).

✔ Часовите се одржуваат во Скопје. За учениците од други градови или надвор од Македонија постои можност за одржување на онлајн часови.

 

  • Истражување и пишување веб-содржини (content-writing)

*Истражувањето и пишувањето веб-содржини се специфични услуги и не може да имата една стандардна цена. Цените за овие услуги се одредуваат на основа на потребите, барањата и особеностите на работата. 

 

☏ Повеќе информации може да добиете на телефонскиот број +389 (0)77 66 95 44 или

✉ испратете е-порака на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

За комуникација и Viber, Skype и Whatsapp.